Justitie hoeft bedrijven of instanties die een afbeelding van Zwarte Piet gebruiken niet te vervolgen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een verzoek daartoe afgewezen. 

Stichting Nederland Wordt Beter wilde via de rechter vervolging afdwingen van diverse partijen die Zwarte Pieten laten zien, zoals omroep NTR, gemeenten, en winkelbedrijven als Hema, Blokker en Albert Heijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al besloten niet tot vervolging over te gaan. Nederland Wordt Beter deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die de helper van Sinterklaas een discriminerend en beledigend stereotype vinden.

Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopten de activisten het OM alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee.

Uitdossing

De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformuleerd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Zo luidde een van de klachten dat tijdens de Sinterklaasintocht van 2014 in Gouda ''personen aanwezig waren die waren uitgedost als Zwarte Piet''. Maar de aangifte laat in het midden waaruit die uitdossing bestond en waarom deze strafbaar zou zijn, aldus het hof in het woensdag gepubliceerde arrest.

Verder wijst het gerechtshof erop dat de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet en zijn uiterlijk nog volop gaande is en ''ernaar neigt Zwarte Piet te ontdoen van stereotyperingen die als kwetsend kunnen worden ervaren''.

De rechters laten wel ruimte voor eventuele toekomstige zaken. Als de discussie "voldoende is uitgekristalliseerd kunnen er omstandigheden zijn waarin gedragingen als die waartegen klagers opkomen een strafbaar karakter kunnen hebben".

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet

Animatie door In60seconds

Karikatuur

Advocaat Willem Jebbink noemt dat laatste een "belangrijke opsteker voor iedereen die strijdt voor een niet-stereotyperende en voor velen pijnlijke invulling van het Sinterklaasfeest". Hij en zijn cliënten betreuren de uitspraak echter wel. 

Ze overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het VN-comité tegen rassendiscriminatie. Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter: "Nederland ziet zwarte mensen anno 2017 nog steeds als een karikatuur."