Boze leraren, ouders en andere sympathisanten hebben dinsdagmiddag op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de te hoge werkdruk in het basisonderwijs, te lage salarissen en oplopend lerarentekort.

Een paar duizend mensen met paarse en groene petjes van de vakbond CNV en de Algemene Onderwijsbond (AOB) lieten zich horen. ''Een meester die niet kan rekenen op zijn verdiende loon is nooit grappig'', was de boodschap.

Twee juffen uit Huissen maakten duidelijk dat ze iedere dag hun handen meer dan vol hebben. De juf met 32 kleuters in de groep is vooral bezig met zorgen en komt nauwelijks toe aan lesgeven. Bij haar collega vragen de kinderen met ADHD, dyslexie en autisme te veel aandacht.

De actie van de boze juffen en meesters krijgt brede steun. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd meer dan 351.000 keer ondertekend. VVD-Kamerlid Bente Becker nam de honderdduizenden handtekeningen dinsdag in ontvangst en verzekerde de aanwezigen op het Malieveld dat zij zich wil inzetten voor leraren.

Ook andere Tweede Kamerleden verlieten voor deze gelegenheid het Binnenhof en lieten zich zien bij de manifestatie. 

Leraren kwamen dinsdagochtend al in actie door een uur later te beginnen met lesgeven. Meer dan 5500 basisscholen deden mee aan de protestactie.