Leraren voeren dinsdag actie om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Zij geven het eerste uur geen les.

De prikacties op basisscholen verlopen goed. "Het is wel even wennen om naar een leeg schoolplein te kijken. Maar leraren voeren door heel het land goede gesprekken met ouders waardoor meer begrip ontstaat", zegt de Amsterdamse leraar Thijs Roovers namens de belangengroep PO in Actie.

De acties zijn georganiseerd door de onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, de PO-raad en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens de actiegroep doen meer dan 5.500 basisscholen mee aan de protestactie, ofwel 85 procent van het totaal.

De organisaties willen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs.

Na schooltijd, om 16.00 uur, is er een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om de eisen kracht bij te zetten. Roovers waarschuwt dat er hardere acties volgen als de politiek niet "fors gaat investeren" in salarissen. "Dan sluiten scholen een week en leggen we het onderwijs helemaal plat". Dat gebeurt volgens hem pas na de zomervakantie.

Waarom basisschoolleraren de werkdruk te hoog vinden
43
Waarom basisschoolleraren de werkdruk te hoog vinden

Brede steun

Volgens het PO-Front verdienen basisschoolleraren 20 procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs. De actie wordt breed gesteund.

Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd al meer dan 280.000 keer ondertekend door ouders, leraren en andere sympathisanten. De boze docenten bieden de honderdduizenden handtekeningen dinsdag aan premier Mark Rutte aan.

De staking van de leraren is dinsdagochtend te merken op de weg. Er zijn aanzienlijk minder files dan normaal, meldt de VerkeersinformatieDienst (VID).

Geen ruimte

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker hebben maandag in een brief aan de Kamer laten weten dat er op hun begroting dit jaar geen ruimte is voor salarisverhoging voor basisschoolleraren.

Hun begroting kampt met "forse tegenvallers" door hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen, schrijven ze.

Eerder meldde demissionair vicepremier Lodewijk Asscher wel dat de salarissen van de leerkrachten van het basisonderwijs omhoog gaan als er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is.