De 28-jarige Mohammed M. heeft vrijdag 18 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, gekregen voor het aanranden van een vrouw in Hoorn. De vrouw deed aangifte, maar spoorde uiteindelijk zelf de verdachte op.

M. zelf ontkent de vrouw iets te hebben willen aandoen. Het Openbaar Ministerie geloofde dit verhaal niet en eiste twee jaar en acht maanden,  waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor poging tot verkrachting en diefstal van de telefoon van de vrouw.

M. kreeg ook een meld- en behandelplicht en een drugs- en alcoholverbod opgelegd voor twee jaar, de duur van zijn proeftijd. In die tijd mag hij geen contact zoeken met zijn slachtoffer.

Traceren

De aanranding gebeurde in oktober vorig jaar. Uiteindelijk werd M. eind februari opgepakt, nadat zijn slachtoffer hem zelf had opgespoord.

Dat lukte haar doordat hij haar ook had beroofd van haar iPhone en zij die met behulp van de speciale Find my iPhone-app wist te traceren. Met de informatie over zijn verblijfplaats stapte zij diverse malen naar de politie, maar het duurde nog maanden voordat het tot een aanhouding kwam.

Onderzoek

De ophef die daardoor ontstond was voor de Inspectie Veiligheid en Justitie reden het politieoptreden in de zaak te onderzoeken.

De Inspectie heeft de politie gevraagd om een feitenrelaas op te stellen. Op basis daarvan zal de Inspectie bepalen hoe het onderzoek verder vorm wordt gegeven.