Natuurgebied in Brabant beschadigd door flinke natuurbrand

Op meerdere plekken in Nederland hebben donderdag en vrijdag natuurbranden gewoed door droogte. In de Deurnese Mariapeel in Brabant is een natuurgebied van zeker 21 hectare door brand beschadigd.

De brand brak in de nacht van donderdag op vrijdag rond middernacht uit en was rond 8.00 uur onder controle.

Het gaat om een veengebied. Het is moeilijk toegankelijk en was daarom moeilijk te bestrijden. "Sommige delen konden we ook niet goed bijkomen. We hebben daarom de hulp van Staatsbosbeheer ingeschakeld om het gebied extra te bewaken en in de gaten te houden dat de brand niet oplaait", aldus de brandweer.

Donderdagavond was er ook al brand in Nationaal Park De Groote Peel.

Code rood

In het gebied is 'code rood' van kracht vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen dagen. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand groot is en het vuur zich ook snel kan verspreiden. Volgens de brandweer is er in Brabant donderdagavond niet veel regen gevallen. Het is daarom nog steeds droog in het gebied.

De code rood geldt ook voor Zeeland en delen van Limburg.

Terschelling

Ook op waddeneiland Terschelling is in de nacht van donderdag op vrijdag brand geweest in een natuurgebied. De brandweer op Terschelling had eveneens moeite om het vuur daar te traceren en te bereiken, het gebied was zeer moeilijk bereikbaar.

Een van de wagens kon redelijk dicht bij de brand komen. Verder zijn tractoren en gierwagens ingezet, aldus de brandweer. Rond 2.45 uur had de brandweer de brand onder controle.

De KNRM heeft geholpen met het blussen van de brand, dat geldt ook voor een plaatselijk loonbedrijf. Met een vliegtuig van de kustwacht, voorzien van warmtebeeldcamera, bracht de brandweer de brandhaard in kaart. Staatsbosbeheer blijft de hele nacht de locatie controleren.

De Groote Peel 

In Nationaal Park De Groote Peel, niet ver van de Deurnese Mariapeel, heeft donderdag ook enige tijd een natuurbrand gewoed. De brandweer had direct veel mensen en materieel naar het beschermde natuurgebied gestuurd.

Zowel vanuit Brabant als vanuit Limburg waren eenheden opgeroepen. Rond 19.50 uur werd het sein brand meester gegeven.  Over de precieze omvang van de brand kon een woordvoerder niets zeggen. "Dat zijn we nog in kaart aan het brengen." Volgens de brandweer is de brand vermoedelijk ontstaan door blikseminslag.

Kalmthoutse heide

En op de Kalmthoutse heide in België ten zuiden van Bergen op Zoom is, volgens het Belgische persbureau Belga, donderdagavond een grote brand op het nippertje voorkomen. Een brand brak uit op de hei aan de grens met Nederland, maar die werd vrijwel onmiddellijk opgemerkt door een vrijwilliger die vanuit een uitkijktoren de wacht hield.

Vrijwilligers van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos slaagden erin het het vuur in toom te houden met behulp van een brandblusser. De gewaarschuwde brandweer bluste het vuur vervolgens. Het wordt momenteel afgeraden de hei te bezoeken, aldus het agentschap.

Tip de redactie