De rechtbank in Utrecht heeft donderdag werkstraffen van 60 uur opgelegd aan drie zwemleraren uit Rhenen. Zij zijn schuldig bevonden aan dood door schuld na de verdrinking van een 9-jarig Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in september 2015. De twee basisschoolleerkrachten werden vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie eiste op 23 mei 120 uur werkstraf tegen de vijf. Volgens het OM hielden ze alle vijf te weinig toezicht op het meisje en hadden ze betere afspraken moeten maken.

De rechtbank oordeelt dat er inderdaad een causaal verband is tussen de verdrinking van de 9-jarige Salam en de gemaakte fouten van de zwemleraren. Er is sprake van onbewuste schuld volgens de rechter.

"De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schoolzwemmen lag hier primair bij de zwemleraren", aldus de rechtbank. "Door een gebrek aan waakzaamheid en een gebrek aan communicatie zijn zij in meerdere opzichten tekortgeschoten in het toezicht op Salam."

Volgens de rechter was de dood van het meisje een ongeluk, maar wel één die voorkomen had kunnen worden.

'Zwemleraren Rhenen maakten fouten en communiceerden weinig'
65
'Zwemleraren Rhenen maakten fouten en communiceerden weinig'

Leerkrachten

De leerkrachten kunnen volgens de rechter geen grove of aanmerkelijke schuld worden verweten. Zij hebben wel fouten gemaakt door onvoldoende toezicht te houden op Salam. Zij waren hiervan echter niet op de hoogte en dat is de school volgens de rechter aan te rekenen.

De 9-jarige Salam was nog maar pas in Nederland toen ze via de basisschool zwemles kreeg in zwembad 't Gastland. Ze sprak geen Nederlands en kon niet zwemmen.

Diepe bad

Salam kreeg tijdens de zwemles met een ander kind les in het ondiepe bad, maar kwam tijdens het vrij zwemmen toch in het diepe bad terecht, zonder zwemkurken. Ongeveer een kwartier na de zwemles werd ze door een bezoekster gezien op de bodem van het zwembad. De andere kinderen waren toen al aangekleed. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht en gereanimeerd, maar bleek al overleden.

Ouders

De ouders stelden de school en het zwembad hierop aansprakelijk voor de dood van hun dochter. Zij zijn "uitermate teleurgesteld dat de twee leerkrachten vrijuit zijn gegaan". Dat zei hun advocaat Bert van Engelen donderdag na afloop van de uitspraak. 

''Hun dochter viel onder hun verantwoordelijkheid. Zij hebben een fout gemaakt, want ze hebben niet gezien dat Salam van het ondiepe naar het diepe bad ging'', zei hij. De ouders van het meisje volgden het voorlezen van het vonnis in een aparte zaal van de rechtbank.

School

Ook hekelt de raadsman de school. ''Die heeft de leraren onvoldoende voorbereid op hun taak. De leerkrachten grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de badmeesters de verantwoordelijkheid over'', stelt Van Engelen. 

De advocaat wil met het Openbaar Ministerie in gesprek over hoe het nu juridisch zit met de verantwoordelijkheid van de school.