Hinder verwacht voor treinverkeer rond Arnhem en Nijmegen door actie FNV

Leden van FNV-spoor leggen vrijdag tussen 5.00 en 10.00 uur het werk neer op station Arnhem. Treinreizigers moeten rekening houden met vertragingen. 

Mogelijk vertrekken daardoor vanaf die locatie minder of geen treinen. Ook het treinverkeer vanuit Nijmegen kan last ondervinden, voorspelt FNV.

De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio’s weg te halen. Zij vinden ook dat NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet.

"De mensen willen dat NS sterk blijft en ze hopen dat NS-directie snel tot inkeer komt en het mooie bedrijf onder de liberale sloophamer vandaan haalt", zegt FNV Spoor-bestuurder Henri Janssen. "De directie zou een goed huisvader voor het bedrijf moeten zijn en goed voor de werknemers moeten zorgen. Daar helpen de boze werknemers de directie aan herinneren." 

FNV Spoor telt ruim zesduizend leden. Hoeveel er meedoen aan de staking wordt pas vrijdagochtend duidelijk.

Maandag

Maandag voerde treinpersoneel ook actie, op de stations in Zwolle en Den Haag. Er vielen die dag ruim dertig treinen uit, maar er reden nog altijd veel treinen.

Een woordvoerder van de NS raadt reizigers aan rekening te houden met hinder en de reisplanner te raadplegen. Volgens hem kan de overlast zich uitbreiden tot andere delen van het land. Hij benadrukt dat de NS FNV Spoor nadrukkelijk uitnodigt om in gesprek te gaan. "Eerdere verzoeken om in gesprek te gaan zijn door FNV Spoor helaas afgewezen.'' De NS doet een dringend beroep op FNV af te zien van acties.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt het jammer dat er weer een staking is. Ze had liever gezien dat de vakbond een actie zou houden die de reiziger niet zou treffen. Verder wijst ze erop dat binnen de NS nog met de ondernemingsraad wordt gesproken over de verkoop van de winkels op het station. En ze vindt het logisch dat de NS zich richt op het hoofdrailnet na het schandaal rond de aanbesteding van een regionale lijn in Zuid-Limburg.

Lees meer over:
NS
Tip de redactie