NS en ProRail starten in september test met spoorboekloos rijden

NS en ProRail gaan vanaf 6 september testen uitvoeren met de eerder beloofde dienstregeling, waarbij zes keer per uur een trein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijdt. 

Veertien woensdagen wordt proefgedraaid om ervaring op te doen met op dit traject om de tien minuten een intercity te laten rijden. 

Het zogenoemde 'spoorboekloos rijden' moet voor treinreizigers over de hele dag zo'n 15 procent meer zitplaatsen opleveren, stelt NS-topman Roger van Boxtel in het AD. "We gaan een enorme stap zetten op misschien wel de drukste lijn van Nederland."

De test kan leiden tot extra vertragingen. "Vaker vertraging kan ik niet uitsluiten: een test is om te testen. Ik ben blij dat we de reizigers allemaal kunnen waarschuwen dat we veertien woensdagen gaan testen in het belang van de reizigers. We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen."

Rover

Reizigersvereniging Rover is kritisch, omdat reizigers door de test iedere woensdag een andere dienstregeling treffen dan normaal. NS en ProRail vragen veel aanpassingsvermogen van de reiziger, aldus de reizigersvereniging, die zich afvraagt hoe reizigers zullen reageren.

"Een supermarkt zal het niet snel in zijn hoofd halen om een deel van de producten elke woensdag in andere schappen te leggen dan op andere dagen van de week, met de oproep: Voor een nog betere winkelervaring in de toekomst. Raadpleeg dagelijks uw winkelindelingsplanner."

Lees meer over:
Tip de redactie