Universiteiten en hogescholen laten studenten meestal collegegeld doorbetalen als ze hun studie tijdelijk stopzetten om een jaar in het bestuur van een vereniging te zitten. Vorig jaar maakte een wetswijziging het mogelijk dat studenten die een fulltime bestuursjaar doen, worden vrijgesteld van die betalingsverplichting.

De opleidingsinstituten zijn niet verplicht de betaling van het collegegeld tijdens het 'tussenjaar' stop te zetten, maar studenten zien het als een bijdrage van die instellingen aan een uitdagend studieklimaat.

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) faciliteren de meeste opleidingen 'collegegeldvrij besturen' niet en zijn ze dat ook niet van plan. Het ISO en enkele andere organisaties als Studentensport Nederland roepen demissionair minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en de Tweede Kamer op om hier snel iets aan te doen.

'Ambitie beboet'

"In plaats van dat hogescholen en universiteiten hun betrokken en ambitieuze studentbestuurders bedanken voor hun cruciale bijdrage aan een uitdagend studieklimaat, straffen ze hen nu door ze te laten betalen voor onderwijs dat ze niet volgen", aldus Rhea van der Dong van het ISO.

Nu betaalt 87 procent van de studenten die voltijds bestuurslid zijn, toch het volledige collegegeld terwijl ze geen colleges volgen.

Ontwikkeling

Ervaring en activiteiten buiten de studie zijn van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling van een student en een plekje op de arbeidsmarkt, vindt het ISO. "Studentbestuurders die zich een jaar lang het vuur uit de sloffen lopen, maken dat mogelijk voor hen", aldus Van der Dong.

De belangenorganisaties willen dat Bussemaker met universiteiten en hogescholen concrete afspraken maakt over het daadwerkelijk invoeren van collegegeldvrij besturen.