RIVM activeert Nationaal Hitteplan voor grootste deel Nederland

Het RIVM activeert voor de komende vier dagen het Nationaal Hitteplan voor het grootste deel van Nederland. In zeven provincies in het midden en zuiden van het land moeten mensen met een kwetsbare gezondheid alert zijn.

Het Hitteplan wordt in werking gesteld als de temperatuur vier dagen achter elkaar boven de 27 graden komt.

Dit betekent dat bijvoorbeeld zorginstellingen, de ouderenbond en huisartsen gevraagd wordt extra alert te zijn en mensen met een kwetsbare gezondheid te waarschuwen goed op te letten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen, maar ook om mensen met chronische ziekten, baby’s of mensen met overgewicht. Deze groepen lopen extra risico op uitdroging of oververhitting als zij bijvoorbeeld niet genoeg drinken.

Ook krijgen deze mensen het advies om in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning de komende vier dagen te beperken.

Hittegolf

In de noordelijke provincies blijft de temperatuur onder de 27 graden; daarom is het Hitteplan daar niet van kracht dit maal.

Het zuiden maakt komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het volgens weerbureaus Weerplaza en Weeronline op veel plaatsen in het binnenland 30 graden, met zelfs 33 graden in het uiterste zuiden.

Afdwingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. "Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af", zegt de IGZ.

Mensen die tot kwetsbare groepen behoren en te lang aan de hitte worden blootgesteld kunnen last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Lees meer over:
Tip de redactie