Natuurgebieden krijgen code oranje voor risico bosbranden

Veel Nederlandse natuurgebieden zijn bang voor het groeiende risico op bosbranden in de lange, droge zomer die er aan komt. In diverse gebieden is het waarschuwingsniveau al naar code oranje verhoogd.

In Zeeland, Noord- en Midden-Limburg en Gelderland is de code oranje inmiddels van kracht. Voor de Kop van Noord-Holland, Drenthe, Utrecht, Overijssel en Noord-Brabant geldt code geel, meldt Weerplaza.

Wandelaars en bezoekers van natuurgebieden in deze regio’s krijgen het advies om zeer alert te zijn en kleine brandjes meteen te melden. Door de droogte kan vuur zich in een noodtempo verspreiden.

Deze codes worden afgegeven voor de diverse veiligheidsregio's.

Droge periode

Nederland bevindt zich al drie maanden in een relatief droge periode. In maart, april en mei viel er minder neerslag dan normaal, en de regen die wel viel, stelde weinig voor. Ook de huidige maand juni verloopt droog.

Het zuiden maakt komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het volgens weerbureaus Weerplaza en Weeronline op veel plaatsen in het binnenland 30 graden, met zelfs 33 graden in het uiterste zuiden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie