Treinverkeer Den Haag en Zwolle licht ontregeld door staking NS

De gevolgen van de staking van NS-personeel op de stations Zwolle en Den Haag Centraal zijn volgens de NS maandagochtend meegevallen. Op de beide stations samen zijn tijdens de ochtendspits 35 treinen uitgevallen.

Enkele NS-medewekers legden tussen 5.00 en 9.00 uur in Den Haag en Zwolle het werk neer. Volgens een woordvoerder van de NS bleef het merendeel van de treinen gewoon rijden. Het treinverkeer wordt inmiddels volgens de normale dienstregeling hervat.

"Heel veel treinen rijden dus wel, maar daar heb je als reiziger weinig aan als jouw trein niet rijdt. Iedereen trein die uitvalt, is er één te veel," aldus de NS maandagochtend.

Het bedrijf raadde reizigers aan zeker een half uur eerder naar het station te komen en vooraf de reisplanner te raadplegen. Bij echt belangrijke afspraken, zoals voor leerlingen die maandag een herexamen doen, was het geen slecht idee om een alternatief achter de hand te houden, aldus de woordvoerder.

Staking

FNV zei rond 8.00 uur dat zich op beide stations zo'n vijftig stakers hadden gemeld. De vakbond is "heel tevreden" met de opkomst. Zowel conducteurs, machinisten als kantoormedewerkers sloten zich bij de actie aan en ook leden van andere vakbonden sympathiseerden met de actievoerders. Volgens FNV was het niet het doel om reizigers te treffen met de actie.

Het stakende NS-personeel en de vakbond betwisten een viertal besluiten van de directie. Zo willen de actievoerders dat de NS weer gaat meebieden op concessies voor de regionale lijnen en moeten de kiosken op de stations in beheer blijven van de spoorvervoerder.

Daarnaast willen de actievoerders dat de NS stopt met het centraliseren van het kantoorwerk naar de Randstad, waardoor werkgelegenheid uit de regio verdwijnt en medewerkers kampen met lange reistijden. Ook moet volgens FNV de tweede conducteur terugkeren op de dubbeldekstreinen. "Dat is niet alleen van belang voor het personeel, maar ook voor de veiligheid van de reiziger," zegt een woordvoerder. 

Bekijk de actuele situatie op het spoor.

Lees meer over:
Tip de redactie