Komende week kans op hittegolf in het zuiden

Het zuiden maakt komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het volgens weerbureaus Weerplaza en Weeronline op veel plaatsen in het binnenland 30 graden, met zelfs 33 graden in het uiterste zuiden.

Ook dinsdag, donderdag en vrijdag is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf, meldt Weerplaza.

Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn.

Woensdag wordt het de minst warme dag van de week, met 26 tot 28 graden in het zuiden en 19 tot 24 graden in het noorden.

In het noorden wordt het na maandag wel iets koeler door de noordelijke wind en het koude Noordzeewater zorgt daarmee voor enige afkoeling.

Als het maandag in De Bilt ook de 30 graden wordt, kan de tweede tropische dag van het jaar genoteerd worden. De eerste was op 27 mei.

Code oranje

In Zeeland, het noorden van Limburg en in noorden en oosten van Gelderland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en het noorden van Noord-Holland hebben code geel: een verhoogd risico.

Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio's zijn aangesloten. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico's door de aanhoudende droogte. De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten ''met klem'' geen sigaretten uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

Lees meer over:
Tip de redactie