In Leerdam is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken in een winkelpand. Het vuur sloeg ook uit naar andere gebouwen aan de Hoogstraat. De brandweer sprak van een "zeer grote brand", die rond 2.30 uur 's nachts weer onder controle was.

Dat meldt Het Kontakt. De brand werd rond 23.30 's avonds gemeld, toen er rookontwikkeling was in het winkelpand, dat ook een bovenwoning heeft. Aangrenzende panden werden uit voorzorg ontruimd, meldde de brandweer in de regio Zuid-Holland-Zuid via Twitter.

Bewoners werd aangeraden uit de rook te blijven, en niet te komen kijken naar de brand om zo de hulpdiensten de ruimte te geven. Het uitgaanspubliek werd op afstand gehouden.

De brandweer liet weten met veel eenheden ter plaatse te zijn: Er waren zo'n "honderd brandweermensen, onder andere uit buurregio Gelderland-Zuid". Om de brand beter te bestrijden, werden met een politiehelikopter warmtebeelden van bovenaf gemaakt.

Veel rook

Rond 02.30 uur gaven de gemeente en de brandweer aan dat het vuur onder controle was. Bewoners in omliggende woningen zijn uit die woningen ontruimd en worden tijdelijk elders opgevangen. Er zijn waarschijnlijk geen gewonden, wel wordt gewaarschuwd voor de rook, die ook bij de laatste bluswerkzaamheden nog vrijkomt.