De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit heeft het idee dat hij geslachtofferd moet worden binnen de politie. Dat zegt hij in een interview in De Telegraaf waarin hij reageert op het integriteitsonderzoek naar zijn uitgaven.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar Smit.

Die zaak kwam aan het rollen nadat Smit in het AD vertelde dat hij jarenlang, op kosten van de politie, voetbalwedstrijden van Ajax en concerten in de toen nog Amsterdam Arena en de Ziggo Dome bezocht. Dat zou "niet ongebruikelijk" zijn, stelde zijn advocaat eerder.

In De Telegraaf stelt Smit zaterdag dat hij geslachtofferd lijkt te worden "omdat ik al die jaren uitstekende resultaten behaal met mijn district, zowel financieel als wat betreft de criminaliteitscijfers. Ze proberen me kapot te maken."

In verlegenheid gebracht

De politiechef spreekt van een "geregisseerde opzet mij een kopje kleiner te maken". Volgens Smit zou pure jaloezie de achterliggende reden zijn.

Smit zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. Hij nam familieleden en vrienden hier mee naartoe. In de krant verdedigt Smit zijn handelen. Hij is naar eigen zeggen verbijsterd en aangeslagen.

De zaak van de voetbal- en concertkaartjes is de volgende kwestie die de Nationale Politie in verlegenheid brengt. Op dit moment lopen ook onderzoeken naar geldverspilling van de Centrale Ondernemingsraad door oud-voorzitter Frank Giltay en voormalig korpschef Gerard Bouman.