FNV staakt maandag op stations Den Haag Centraal en Zwolle

Leden van FNV Spoor leggen maandag tussen 5.00 en 9.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle met als gevolg dat er minder of geen treinen rijden vanaf deze locaties.

Dat maakt de vakbond vrijdag bekend. De werknemers willen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen en de winkels en horeca in eigen beheer houdt. Dat moet de werkgelegenheid ook bij het vervoersbedrijf houden. 

Ook vraagt de vakbond aan NS om twee conducteurs op alle dubbeldekkers in te zetten. Dat is belangrijk voor de veiligheid van werknemers en de reizigers, meldt de FNV. De huidige situatie zou volgens de vakbond leiden tot sociale onveiligheid, meer zwartrijders en agressie op de trein. 

De NS maakte wel al de stap om in de avonden van donderdag tot en met zaterdag standaard twee conducteurs op de trein te laten werken. Op de andere avonden zorgen flexibel inzetbare teams van Veiligheid & Service (V&S) voor extra ondersteuning op de trein.

Redmiddel

"We doen dit niet zomaar, het is voor ons een laatste redmiddel", zegt FNV Spoor-bestuurder Henri Janssen. De acties op de twee stations zijn het begin, waarschuwt Janssen. "We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel, en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS."

De NS zegt de vakbond nadrukkelijk te hebben uitgenodigd om in gesprek te gaan en dat zij voldoende aanknopingspunten zien. Eerdere verzoeken om in gesprek te gaan zijn volgens de NS door FNV Spoor afgewezen. De NS doet een dringend beroep op de vakbond om af te zien van eventuele acties.

Overlast

De NS zegt niet te weten hoeveel personen gehoor willen geven aan de oproep van FNV Spoor en hoe groot de overlast voor reizigers daadwerkelijk wordt. "We zullen alles op alles zetten om de hinder voor de reizigers te beperken", aldus de NS.

Acties op de genoemde locaties hebben ook gevolgen voor reizigers op andere plekken in het land, omdat veel treinen langs die locaties rijden. De acties kunnen volgens de NS de hele dag voor grote hinder zorgen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vindt niet dat de reiziger geraakt mag worden door acties van de FNV bij de NS. "Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden'', aldus Dijksma vrijdag.

Lees meer over:
NS
Tip de redactie