De man die verdacht wordt van mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf omdat hij aan het filmen was bij de ingang van het Philips Stadion in Eindhoven, is vrijgelaten.
 

De rechter-commissaris in Den Bosch heeft vrijdag geoordeeld dat het onderzoek naar de verdenkingen onvoldoende vermoeden van schuld heeft opgeleverd, liet een rechtbankwoordvoerster weten. 

Het Openbaar Ministerie had om verlenging van zijn voorarrest gevraagd omdat het onderzoek naar de verdachte nog in volle gang is.

"Het onderzoek vraagt uiterste zorgvuldigheid, om die reden kunnen we op dit moment geen verdere details naar buiten brengen", aldus het OM.

Mogelijk geradicaliseerd

De 29-jarige man uit Amsterdam werd vrijdag 9 juni opgepakt bij de ingang van het PSV-stadion waar een concert van Guus Meeuwis aan de gang was. Hij gedroeg zich opvallend, had daarvoor geen verklaring en had geen kaartje voor het concert. De man stond bij de politie bekend als ''mogelijk geradicaliseerd". Daarom werd groot alarm geslagen.

'Realiteit van de dag'

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie kan niets zeggen over wat er precies in het onderzoek naar de man is gevonden. Hij maakte duidelijk dat de rechter beslist of iemand vrijkomt of niet en dat het Openbaar Ministerie zich beraadt.

Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten "al het nodige doen'' om een aanslag te voorkomen. Op de vraag of Blok bezorgd is, zei de minister dat hij "permanent waakzaam'' is en dat dit 'helaas de realiteit van alledag'' is.

Blok zegt ook dat de wet klaarligt die het mogelijk maakt om de tijdelijke hechtenis van terrorismeverdachten te verlengen. "Die gaat nog voor de zomer naar de Kamer.''