Van lekken verdachte Haagse agent vrijgelaten

De Haagse agent die dinsdag werd opgepakt op verdenking van lekken van informatie is vrijgelaten. Hij is volgens het OM nog wel verdachte.

De man zat korte tijd in het team dat onder anderen PVV-leider Geert Wilders beschermt. De man volgde van half 2016 tot en met februari 2017 een opleiding aan de politieacademie en liep in de maanden januari en februari stage bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB).

Daar liep hij mee in het bewakingsteam van Wilders. Na februari ging de man volgens het OM weer weg bij de DBB en keerde hij terug naar de eenheid Den Haag.

Verhoord

De agent wordt ervan verdacht dat hij informatie uit het politiesysteem heeft gelekt. De afgelopen dagen is de agent verhoord en ook is zijn woning doorzocht. Er is op dit moment geen reden hem nog langer vast te houden, aldus het OM. Hetzelfde geldt voor de medeverdachte naar wie mogelijk is gelekt. Het onderzoek gaat wel door.

Woensdag werd nog een derde verdachte aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan het schenden van het ambtsgeheim door de agent. Na verhoor is ook deze verdachte vrijgelaten.

Derde verdachte in zaak van lekken verdachte agent na verhoor ook op vrije voeten gesteld

Buiten functie

De politie Den Haag heeft de agent vrijdag buiten functie gesteld wegens het ernstige vermoeden van plichtsverzuim. "In dit geval heeft het verzuim te maken met het misbruiken van de positie van de medewerker en zijn bevoegdheden als politieambtenaar", aldus de politie.

Ook het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie is een intern onderzoek gestart. Over dit onderzoek kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan.

Tip de redactie