Bisschop Den Bosch berispt priester voor aannemen geld

Het bisdom Den Bosch heeft een 37-jarige priester berispt voor het aannemen van grote sommen geld van een diepgelovige, hoogbejaarde vrouw. 

Dat bevestigt het bisdom na berichtgeving dinsdag in de Volkskrant.

De 89-jarige vrouw is nog volledig bij haar verstand. In de krant zegt ze dat het om een privézaak gaat, waar verder niemand iets mee te maken heeft. Haar neef zocht de publiciteit toen hij als haar gevolmachtigde ontdekte dat er voor zeker een ton aan giften aan de priester waren betaald. Het familielid spreekt van indoctrinatie.

Het bisdom heeft de priester een officiële waarschuwing gegeven. "Hij heeft toegezegd dat hij geen giften van de vrouw meer zal aannemen", aldus een woordvoerder dinsdag in een reactie.

Geen relatie

Hij benadrukt dat er al geruime tijd geen sprake meer is van een pastorale relatie. "Het is nu een onderlinge vriendschap. De priester ontving het geld als privépersoon en niet uit hoofde van zijn functie."

De priester wil volgens de woordvoerder niet zeggen waar het geld aan is besteed. "Maar gezien de hoogte van de bedragen en omdat het niet past bij de priesterlijke spiritualiteit is nu deze maatregel genomen."

Tip de redactie