In huishoudens met twee mannen of twee vrouwen lijken betaald werk en onbetaalde (zorg)taken eerlijker te worden verdeeld dan in traditionele gezinnen. Vooral samenwonende vrouwen verdelen de huishoudelijke taken gelijker dan heteroseksuele stellen.

Het lijkt erop dat mensen die een partner hebben van hetzelfde geslacht meer loskomen van traditionele rolpatronen, zo blijkt uit het dinsdag verschenen rapport Gelijk verdeeld? Een verkenning van de taakverdeling bij LHB-stellen, van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

De benaderde lesbiennes, homo's en biseksuelen (LHB) hebben progressievere opvattingen. Ze zien moeders bijvoorbeeld graag iets meer uren werken en vinden het belangrijk dat beide partners de helft van het inkomen verdienen.

De meningen van respondenten in de vier groepen over de ideale arbeidsduur van vaders liggen erg dicht bij elkaar. Gemiddeld zien zij vaders het liefst rond de vier dagen per week werken. Een onderlinge vergelijking tussen de groepen laat zien dat de ideale arbeidsduur voor moeders volgens mensen met een partner van gelijk geslacht iets hoger ligt dan volgens heteroseksuele stellen.

Betaald werk

Met betrekking tot betaald werk lijken zowel het eigen geslacht als het geslacht van de partner van invloed. Homoseksuele mannen hechten het meeste belang aan betaald werk, gevolgd door heteroseksuele mannen, lesbische vrouwen en heteroseksuele vrouwen.

Vrouwen met een vrouwelijke partner werken per week zeven uur meer dan vrouwen die samenleven met een man. Maar ook deze vrouwen hebben nog vaak een deeltijdbaan en werken minder dan mannen. Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die een vrouwelijke partner hebben, vaak hoger opgeleid zijn dan vrouwen met een mannelijke partner.