Verzoek onderzoek naar zaaddonaties ziekenhuis Arnhem afgewezen

De rechtbank in Arnhem heeft besloten dat deskundigen geen onderzoek hoeven te doen naar het aantal nakomelingen van een zaaddonor. Het verzoek was ingediend door de donor zelf en een vrouw die twee kinderen heeft gekregen met het zaad van de man.

Dat heeft de rechtbank maandag bekendgemaakt.

Zij hadden het verzoek ingediend omdat in het Rijnstateziekenhuis in Arnhem fouten zijn gemaakt met het gebruik van donorzaad. In principe mogen er niet meer dan 25 nakomelingen met het zaad van één donor worden verwekt.

Het is echter gebleken dat met het sperma van de man zeker 37 nakomelingen zijn verwekt. Ook bleek de administratie van het ziekenhuis op dit vlak niet op orde te zijn. Daarom wilden de zaaddonor en de moeder een onderzoek van onafhankelijke deskundigen om te weten te komen hoeveel kinderen de man precies heeft verwekt.

Vijfduizend donaties

In totaal zouden vijfduizend zaaddonaties moeten worden onderzocht als de rechtbank de twee eisers wel in het gelijk had gesteld.

De rechter oordeelde maandag dat tegen zo'n onderzoek zwaarwegende bezwaren bestaan. Het ziekenhuis moet alle patiënten toestemming vragen om hun dossier beschikbaar te stellen. De rechter meent verder dat patiënten ongevraagd en ernstig in hun persoonlijke levenssfeer kunnen worden aangetast.

Dure aangelegenheid

Ook is het gehele proces een financieel dure aangelegenheid. Dat zijn volgens de rechtbank voldoende redenen om het verzoek af te wijzen.

De fouten werden in 2014 ontdekt, toen een donor het ziekenhuis vroeg hoeveel kinderen er waren verwekt van zijn zaad. Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meteen ingelicht en het systeem veranderd.

Het Rijnstate heeft tot 2014 het zaad van vijftien mannen meer gebruikt dan officieel is toegestaan.

Tip de redactie