De NS neemt de invoering van een spitsheffing opnieuw in overweging. Het spoorbedrijf wil de treinkaartjes op de drukste momenten mogelijk duurder en in de daluren goedkoper maken. 

De NS bevestigt het bestaan van de plannen na berichtgeving van De Telegraaf. Het spoorbedrijf stelt naast de invoering van een spitsheffing ook naar andere maatregelen te kijken. "We gaan niets op voorhand uitsluiten, wat ons betreft ligt alles op tafel", zegt een woordvoerder over de plannen die de druk op het spoor moeten verminderen. 

Met een spitsheffing zou het spoorbedrijf reizigers beter kunnen sturen naar ritten binnen de daluren. Met name tussen 8.00 uur en 9.00 uur zou de prijs voor een treinkaartje omhoog moeten, omdat de drukte op het spoor dan het grootst is.  

Het plan voor de spitsheffing is overigens niet nieuw. Jaren geleden werd de introductie van een spitsheffing ook al geopperd. Een denktank heeft nu opnieuw aanbevolen om een spitsheffing in te voeren om de drukte in de treinen meer te spreiden. 

Kritiek

In een reactie op het idee van de NS zegt CDA-Kamerlid Maurits von Martels in De Telegraaf dat een spitsheffing een "dubbele bestraffing voor de reiziger" is. Rob Jetten van D66 zegt dat het plan haaks staat op de ambitie om meer mensen in de trein te krijgen. Ook PVV-Kamerlid Roy van Aalst keurt het idee af en stelt dat mensen "niet voor hun plezier" in de spits reizen.

De NS zegt in een reactie dat reizigers mee kunnen denken over alternatieven. "Wij weten het als NS ook niet allemaal."

In het najaar neemt de NS een besluit over eventuele maatregelen.