De politie in Eindhoven heeft vrijdagavond een 29-jarige Amsterdammer opgepakt, die bij de autoriteiten bekend is in verband met zijn mogelijke radicalisering. De man gedroeg zich verdacht rond het Philips Stadion, waar een concert van Guus Meeuwis gaande was.

De man werd rond 20.15 uur aangehouden, meldt de politie in een verklaring. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Agenten zagen vrijdagavond dat de man zich verdacht gedroeg ter hoogte van een van de ingangen van het stadion aan de PSV-laan. Hij was aan het filmen, kon daar geen duidelijke verklaring voor geven en was niet in het bezit van een concertkaartje.

"Toen we zijn personalia natrokken, bleek dat hij voorkwam in de politiesystemen in verband met zijn mogelijke radicalisering. In combinatie met zijn verdachte gedrag werd besloten hem aan te houden", zegt een politiewoordvoerder tegen NU.nl. "Omdat hij mogelijk niet alleen was, werd de politie-inzet opgeschaald."

Hoewel geen sprake was van een concrete dreiging, werden extra agenten opgeroepen. Er was vooral veel politie op de been in en rond het Philips Stadion en het Centraal Station van Eindhoven. Ook werd er een politiehelikopter ingezet. In de loop van de nacht wordt de aanwezigheid van de politie geleidelijk afgebouwd.

Rustige sfeer

Volgens bezoekers werd het concert van Meeuwis vrijdag verlengd om het publiek langer in het stadion te houden. Ook bleef het gebruikelijke vuurwerk uit, aldus fans. De politie kon niet zeggen of dit op verzoek van de autoriteiten was. Meeuwis en zijn management waren niet bereikbaar voor commentaar. 

De zichtbare extra aanwezigheid van politie zorgde niet voor onrust onder het publiek. Het was tijdens en na afloop van het concert rustig in Eindhoven. 

Voor zaterdag staat een nieuw concert van Guus Meeuwis in de reeks Groots met een zachte G gepland. De politie wilde geen antwoord geven op de vraag of dat optreden doorgaat. ''De gevolgen zijn nu niet duidelijk, ik kan daar geen uitspraken over doen", aldus de woordvoerder.

Meer beveiliging

De beveiliging rond het concert was al opgeschroefd, werd eerder deze week bekend. De politie is alert op incidenten tijdens grote evenementen in de nasleep van de aanslag bij een concert van Ariana Grande in Manchester vorige maand. 

"Met de recente gebeurtenissen zijn we samen met de hulpdiensten, brandweer en gemeente Eindhoven wel extra kordaat aan het optreden" zei Meeuwis eerder deze week.

Ook op het festival Pinkpop was extra beveiliging.