Onderzoek naar handelen politie in aanrandingszaak Hoorn

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat het optreden van de politie bij de aanrandingszaak in Hoorn onderzoeken. De vrouw deed aangifte, maar spoorde uiteindelijk zelf de verdachte op.

De 28-jarige Mohammed M. staat vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar. Hij hoorde twee jaar en acht maanden tegen hem eisen waarvan zes maanden voorwaardelijk voor poging tot verkrachting en diefstal van de telefoon.

De officier van justitie eiste vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar verder dat de Somaliër gedurende een proeftijd van drie jaar een meld- en behandelplicht krijgt. Daarnaast vorderde ze een drugs- en alcoholverbod en een contactverbod met de verdachte.

De aanranding gebeurde in oktober vorig jaar. Uiteindelijk werd M. eind februari opgepakt, nadat zijn slachtoffer hem zelf had opgespoord.

Dat lukte haar doordat hij haar ook had beroofd van haar iPhone en zij die met behulp van de speciale Find my iPhone-app wist te traceren. Met de informatie over zijn verblijfplaats stapte zij diverse malen naar de politie, maar het duurde nog maanden voordat het tot een aanhouding kwam.

De zaak leidde na een artikel in De Telegraaf tot veel ophef en verontwaardiging. De politie kreeg van verschillende kanten veel kritiek door de manier waarop met de zaak werd omgegaan.

Onrust

"De door de berichtgeving ontstane maatschappelijke onrust is aanleiding voor de Inspectie Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen", aldus de inspectie vrijdag in een bericht. "Dit doet de Inspectie vanuit haar rol als toezichthouder op de taakuitvoering van de politie."

De Inspectie heeft de politie gevraagd om een feitenrelaas op te stellen. Op basis daarvan zal de Inspectie bepalen hoe het onderzoek verder vorm wordt gegeven.

Lees meer over:
Tip de redactie