Bij het nieuwe meldpunt over zwangerschapsdiscriminatie zijn in twee weken tijd meer dan 550 meldingen binnengekomen.

Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vrijdag bekendgemaakt.

De meldingen komen vooral van vrouwen met een tijdelijk of flexibel contract bij een werkgever. Ook vrouwen die werken via een uitzend- of detacheringsbureau melden zich.

''Het hoge aantal meldingen dat in relatief korte tijd binnenkwam, onderstreept de urgentie van het probleem", aldus het college.

''Het maakt duidelijk dat de huidige aanpak van zwangerschapsdiscriminatie verder moet worden aangescherpt."

Onacceptabel

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemt de discriminatie volstrekt onacceptabel. "Zwanger zijn moet vooral leuk zijn. En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder", zegt Asscher.

"En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk nooit reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet", aldus de minister.

Hij verwijst naar het nieuwe actieplan zwangerschapsdiscriminatie, om het probleem intensiever aan te pakken. Vrouwen krijgen via de GGD en de verloskundigen meer informatie over hun rechten en plichten tijdens de zwangerschap.

Ook komt er meer voorlichting aan werkgevers via de campagne arbeidsmarktdiscriminatie en een gerichte inzet van het team arbeidsdiscriminatie bij de Inspectie SZW.