Vele duizenden mensen liepen donderdagavond in Bunschoten mee in een stille tocht voor het vermoorde meisje Savannah.

"Ons samenzijn is voor de familie één grote knuffel van onze liefdevolle gemeenschap", stelde burgemeester Melis van de Groep donderdag voorafgaand aan de stille tocht. "Savannah begroette iedereen altijd met een knuffel."

Vlaggen in de gemeente hingen donderdagavond halfstok.

Veel deelnemers aan de tocht waren tieners. Velen van hen droegen kleurrijke bloemen mee, zoals de familie had gevraagd. Voorafgaand aan de tocht waren kerkklokken te horen.

Familieleden van Savannah liepen niet mee. Zij hadden laten weten dit niet aan te kunnen.

Verbondenheid tijdens stille tocht voor Savannah in Bunschoten
61
Verbondenheid tijdens stille tocht voor Savannah in Bunschoten

Deken van liefde

De burgemeester bedankte alle aanwezigen namens de familie. Die is dankbaar dat de tocht is georganiseerd. Het voelt voor hen als een 'deken van liefde'. "Tegelijk putten zij kracht uit ons meeleven en meehuilen en uit de fijne berichten en hulp die ze sinds donderdagavond van werkelijk alle kanten kregen en krijgen", aldus Van de Groep.

De nabestaanden vertrouwen volgens hem op gerechtigheid. "Laten wij hun voorbeeld volgen."

Saamhorigheid

De hechte, gesloten gemeenschap in Bunschoten is geschokt. "We hadden vorige week niet voor mogelijk kunnen houden wat er sinds die donderdag is gebeurd", stelde de burgervader. "Dat één van ons dit is overkomen. Het is nog steeds onwerkelijk. Het zal ook veel van onze saamhorigheid, sociale inslag en ons geloof vragen om dit te verwerken."

Hij kijkt ook naar de toekomst. "Wat met Savannah en Romy is gebeurd had niet mogen gebeuren, mag nooit meer gebeuren, maar kan helaas ooit ergens toch weer gebeuren. Daarom: blijf letten op elkaar en zie om naar elkaar. Overwin het kwaad door het goede."

Na de toespraak van de burgemeester was iedereen twee minuten stil.

Verdachte langer vast

De 16-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Savannah blijft langer vastzitten. Zijn voorarrest is donderdag met veertien dagen verlengd.

De rechter-commissaris heeft donderdag beslist dat er op dit moment voldoende verdenking tegen de verdachte is om hem vast te houden. 

Het lichaam van Savannah werd zondagochtend aangetroffen in een sloot bij industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. Het gedode meisje wordt volgende week woensdag in besloten kring begraven in Bunschoten.