Universiteit Leiden erkent donderdag dat er problemen zijn binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen. "Het is iets dat al langer speelt", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. "We zijn hard bezig om verbeteringen door te voeren."

Angst, intimidatie en oncollegiaal gedrag tussen collega's zijn grote problemen op de faculteit, schrijft de krant op basis van een intern rapport uitgevoerd door Eric Fischer, ad-interimbestuurder van de faculteit.

Volgens de woordvoerder van de Universiteit Leiden gaat het om een vertrouwelijk stuk dat dit voorjaar is rondgegaan binnen onder andere het faculteitsbestuur. "Het was niet de bedoeling dat dit gelekt zou worden." De universiteit zegt niet te weten hoeveel er precies is gelekt of hoe dat is gebeurd.

De onrustige werksfeer is al sinds 2015 een probleem, schrijft het Leids Universitair Weekblad Mare. Intimidatie en manipulatie zouden daarbij een grote rol spelen, staat in twee vertrouwelijke rapporten uit 2015 en 2016 in handen van Mare. Ook zou een meerderheid van de hoogleraren hebben gezegd zich "onveilig te voelen" en dat zij "voorzichtig" zijn met wat ze met wie bespreken.

Wel zegt de woordvoerder dat er hard wordt gewerkt aan verbeteringen voor de genoemde problemen. "Dat zal niet nog jaren duren, maar het is ook niet iets dat binnen twee dagen of weken is opgelost." Studenten worden binnenkort bijgepraat over de situatie. Concrete voorbeelden van aanpassingen aan het beleid kon de woordvoerder nog niet geven.