De 14-jarige verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de dood en het misbruiken van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken bekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekend gemaakt.

De beperkingen waarin de jongen zat zijn opgeheven.

De rechter-commissaris besliste donderdag dat het voorarrest van de jongen met veertien dagen wordt verlengd.

Woensdag werd bekend dat de jongen uit Lunteren, in de gemeente Ede, op school zat met Romy. Veel scholieren van de J.H. Donnerschool wonen in pleeggezinnen of tehuizen in De Glind met een inwonertal van zeshonderd. Het dorp staat daarom ook wel bekend als jeugddorp De Glind.  

Er wonen ongeveer 120 uit huis geplaatste kinderen. Verder maken ook zo'n honderd kinderen met complexe problematiek gebruik van de voorzieningen.

Achterveld

Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in het water aan het Emelaarsepad in Achterveld. Ze kwam niet thuis van school, maar was nog niet als vermist opgegeven.

Jeugdstrafrecht 

Mocht de 14-jarige jongen worden vervolgd dan valt hij onder het jeugdstrafrecht. De maximale straf voor een 14-jarige volgens het jeugdstrafrecht is één jaar.

Wel wordt er in dit soort zaken vrijwel in alle gevallen een PIJ-maatregel opgelegd. PIJ staat voor: Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Dit is in eerste instantie voor drie jaar en kan daarna met maximaal twee jaar verlengd worden met een maximum van in totaal zeven jaar.