Wie vrouwen in de gemeente Rotterdam op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of in het nauw drijft, kan binnenkort rekenen op een boete van maximaal 4.100 euro of drie maanden gevangenisstraf. 

De gemeente wijzigt daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zo heeft de verantwoordelijke wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) donderdag bekendgemaakt.

Vooruitlopend op het verbod gaan Rotterdamse handhavers al vanaf volgende maand waarschuwingen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straatintimidatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffers een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld.

Uit onderzoek is gebleken dat in Rotterdam 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken heeft met seksuele straatintimidatie.

Eerdmans noemt dat onacceptabel. "Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel", aldus de wethouder.

Aparte aanpak LGBT

Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo's, lesbiennes en transgenders. Afgelopen weekend werd op het Schouwburgplein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep.

De politie in Rotterdam zegt tegen NU.nl dat er een rol voor hen is weggelegd bij het handhaven van de nieuwe maatregel, maar niet de hoofdrol. "Het zal voor het grootste gedeelte op de schouders van de handhavers komen te liggen", aldus een woordvoerder.

De politie erkent dat het verbod lastig wordt om te controleren. "Je zal iemand op heterdaad moeten betrappen en dan nog is het moeilijk om vast te stellen wat de grens is tussen slechte smaak en een opmerking die strafbaar is. Daarnaast zal de ene vrouw haar schouders ophalen en een ander zich beledigd voelen. Het komt er op neer dat elk geval uniek is. De praktijk zal het leren."

Andere steden

Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straatintimidatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4.100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief gehandhaafd, eerst moet de Amsterdamse gemeenteraad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straatintimidatie strafbaar te maken.