De rechtbank heeft Frank S. en Souris R. woensdag veroordeeld tot respectievelijk 14 en 16 jaar cel voor hun betrokkenheid bij de Posbankmoord. De twee zijn schuldig bevonden aan doodslag op Alex Wiegmink in 2003.

Wiegmink werd in januari 2003 doodgeschoten in het natuurgebied de Posbank bij het Gelderse Rheden.

S., een 56-jarige man uit Boekel, krijgt een lagere straf (14 jaar) omdat hij zijn daad heeft bekend en daarnaast nog geen strafblad had.

De mannen waren veertien jaar geleden uit op zijn auto en wilden hem onder bedreiging van een vuurwapen zijn autosleutels afhandig maken. Toen dat niet lukte, werd Wiegmink doodgeschoten.

Daarna legden ze zijn lichaam in de auto en staken deze in brand. Voor die feiten worden de twee niet vervolgd, omdat ze zijn verjaard.

Bekentenis

Volgens Frank S. schoten beide mannen op Wiegmink. S. legde een bekentenis af in de zaak nadat er in 2016 opnieuw aandacht werd besteed in Opsporing Verzocht. Hij meldde zich in december vorig jaar omdat hij wroeging had gekregen. 

Kort daarop werd ook Souris R. (44) uit Veghel aangehouden. Hij heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. In de rechtbank liet hij weten dat zijn bekentenis tegenover een undercoveragent dat hij Wiegmink had omgebracht, had verzonnen.

Rechtbank

De rechter in Arnhem achtte woensdag moord niet bewezen, omdat niet kon worden aangetoond dat Frank S. en Souris R. hebben kunnen nadenken over hun daad.

Volgens de rechtbank waren de verdachten wel 'bereid' om Wiegmink te doden, en wilden ze hoe dan ook niet gepakt worden. De rechtbank duidt dit aan met 'gekwalificeerde doodslag', wat zwaarder wordt aangemerkt dan doodslag.

Tegen de twee was dertien jaar cel geëist voor doodslag en brandstichting.