Tegen de vier hoofdverdachten van een bende inbrekers die het had voorzien op rijke mensen, zijn woensdag in hoger beroep celstraffen geëist tot 5,5 jaar. 

De bende uit de Haagse Spoorwijk had het gemunt op mensen die werden genoemd in de Quote 500-lijst, waarop de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland staan.

Volgens de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie hebben de mannen van 2010 tot en met 2012 ingebroken bij een groot aantal zeer vermogende Nederlanders door het hele land. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

De groep wisselde van samenstelling maar opereerde volgens het OM vanuit een woning in Spoorwijk. Daar zochten ze op de computer slachtoffers uit, bereidden ze de inbraken zorgvuldig voor en verhandelden ze de buit.

Verdediging

In het hoger beroep draaide het onder meer om de betrouwbaarheid van de beelden die zijn gemaakt van de woning. De verdediging trok de beelden en gemaakte geluidsopnamen in twijfel, omdat niet te controleren was welke stemmen bij de verdachten horen. Maar volgens het OM zijn de beelden en stemmen duidelijk.

De bendeleden werden vijf jaar geleden veroordeeld voor straffen tot zes jaar. Toen stonden tien hoofdverdachten en vijf andere verdachten terecht. Naast dat van de vier hoofdverdachten, dient er vrijdag nog een hoger beroep van vier andere verdachten.

Bij zijn eis hield de advocaat-generaal er rekening mee dat het lang duurde voordat het hoger beroep diende. De uitspraak voor alle verdachten volgt op 29 juni.