De politie gaat het aantal mobiele snelheidscontroles weer opvoeren. In de eerste maanden van 2017 is al een recordaantal van bijna achtduizend mobiele flitsers gesignaleerd.

Dit laat Egbert-Jan van Hasselt, projectmanager infrastructuur van de politie, woensdag weten.

In 2015 en 2016 werden om verschillende redenen minder snelheidscontroles uitgevoerd. In 2015 had dit te maken met de cao-acties en in 2016 als gevolg van sofwareproblemen. Volgens Van Hasselt komt daar nu verandering in en gaat de politie weer "op volle kracht onaangekondigd hardrijders bekeuren".

De politie zal zich in eerste instantie concentreren op wegen waar veel ongelukken gebeuren en waar mensen vaak te hard te rijden. 

Ongelukken

De reden van het opvoeren van de controles ligt volgens de politie in het voorkomen van ongelukken. "Dankzij flitsers zien we de gemiddelde snelheid en ongelukken afnemen", legt van Hasselt uit. "Het heeft dus niets te maken met het halen van targets of het spekken van de staatskas".

De politie verwijst naar een onderzoek naar het effect van mobiele snelheidscamera’s in Friesland. Daaruit blijkt dat de snelheid op 28 wegen omlaag ging en dat het aantal ongevallen met letsel met 21 procent daalde.