Het stormachtige weer leidde hier en daar tot problemen op de weg. Zo is de Afsluitdijk bij Kornwerderzand, aan de kant van Friesland, woensdag grotendeels afgesloten geweest. In beide richtingen was slechts een rijstrook open, omdat een instabiele steiger dreigt om te waaien.

Het verkeer werd daar geregeld met verkeerslichten en dat zorgt volgens de ANWB al sinds vroeg in de ochtend voor flinke vertraging, die opliep tot meer dan een uur. Automobilisten kunnen het beste omrijden via Flevoland.

De steiger staat, met andere steigers, opgesteld bij de spuisluizen voor renovatiewerk. Op de steigers zijn 120 platen bevestigd en van een steiger zijn die platen wat losgekomen, legde Rijkswaterstaat uit. Dat kon leiden tot een onveilige situatie voor het langsrijdende verkeer. 

Het verkeer op de Afsluitdijk kan woensdagavond weer in beide richtingen gebruikmaken van één of meerdere rijstroken. Rijkswaterstaat laat weten dat er door de afname van de wind geen gevaar meer is dat delen van een steiger de weg op waaien.

Haringvlietbrug

De N302 tussen Enkhuizen en Lelystad blijft tot na de avondspits dicht, meldt de ANWB. Door de harde wind is de situatie op de dijk te gevaarlijk.

De Haringvlietbrug in de A29 was enige tijd dicht vanwege meerdere ongelukken daar, waardoor het verkeer in beide richtingen vast kwam te staan. Volgens de VID was een plaat in het wegdek op de brug losgeraakt, waardoor verschillende auto's beschadigd raakten. Rond 10.15 uur ging de brug weer open.

Op de A32 tussen Heerenveen en Meppel moesten chauffeurs bij Steenwijk over de vluchtstrook vanwege een losgeschoten aanhanger.

Schiphol

Van en naar Schiphol reden sinds ongeveer 9.30 uur woensdagochtend geen treinen vanwege rookontwikkeling veroorzaakt door remproblemen van een trein. De storing was omstreeks 12.00 uur verholpen.

Tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal reden woensdagochtend op de hogesnelheidslijn minder IC direct-treinen, als gevolg van de storm van dinsdag. De extra reistijd liep op tot 15 minuten. Omstreeks 11.30 uur was de vertraging voorbij.

De Amsterdamse vervoersorganisatie GVB meldt dat de pont tussen Velsen Zuid en Velsen Noord bij IJmuiden voorlopig niet vaart wegens de weersomstandigheden.

Regenradar

Kust

In de kustgebieden komen woensdagochtend zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur, aldus Weeronline. In het binnenland bereiken de rukwinden snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur.

Daarmee waait het iets minder hard dan gisteren, toen in Hoek van Holland een zeer zware windstoot van 109 kilometer werd gemeten en het uren aaneen stormde in IJmuiden.

Schade

De vroege zomerstorm heeft niet gezorgd voor veel schademeldingen, laat het Verbond van Verzekeraars woensdag weten. Door het geringe aantal schademeldingen komt het Verbond ook niet met een schatting van de schade. ''Het gaat zeker niet om miljoenen.''

Opvallend was dat bij de meldingen die bij de verzekeraars binnenkwamen veel schade aan tuinmeubelen zat. Na de mooie dagen van afgelopen week stonden die veelal nog buiten. De verzekeraars raden mensen dan ook hun tuinmeubelen binnen of vast te zetten.