Vorig jaar was in Nederland voor 375 miljoen euro aan bedrijfsmiddelen - zoals aandelen - en 5 miljoen euro aan geld van verdachte Oekraïners bevroren. Het is voor het eerst dat het ministerie van Financiën exacte bedragen bekend heeft gemaakt van Oekraïense tegoeden die hier zijn vastgezet.

Bevriezing van tegoeden betekent dat de betrokken personen of bedrijven niet aan hun geld of bedrijfsmiddelen kunnen komen.

Dat gebeurde nadat de Europese Unie stelde in maart 2014 sancties had ingesteld tegen achttien Oekraïners die staatsgeld hebben misbruikt of van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Op de sanctielijst staat onder anderen de verdreven oud-president Viktor Janoekovitsj.

De bedragen komen uit een eenmalig overzicht uit 2016, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag op Kamervragen van de SP. Hij wijst erop dat de bedragen inmiddels wel veranderd kunnen zijn. Zo kan bijvoorbeeld de (markt)waarde van betrokken bedrijven zijn gedaald.

Geheim

Dijsselbloem verklaarde in maart 2014 op televisie dat voor ''meerdere honderden miljoenen'' in ons land aan verdachte Oekraïense tegoeden was bevroren. Later wilde het ministerie geen exact cijfer meer geven omdat dit geheim zou zijn.