Door harde windstoten en regen is het dinsdag druk in de avondspits. Meerdere wegen en spoorwegen zijn afgesloten wegens omgewaaide bomen.

Op verschillende spoortrajecten is er hinder ondervonden van het stormachtige weer. De meeste problemen zijn inmiddels verholpen.

Door de storm is er ook schade ontstan aan het metrostation Spaklerweg in Amsterdam. Bouwmaterialen waaiden op het spoor. Ondanks dat de benodigde reparaties zijn uitgevoerd blijft het station nog de hele dag dicht.

Vanaf het eind van de middag kunnen windstoten van 100 kilometer per uur in de kustprovincies, en 80 kilometer per uur landinwaarts voorkomen, aldus Weerplaza. De hardste windstoot werd gemeten in Hoek van Holland, het ging om een windstoot van 109 kilometer per uur, aldus Weeronline.

Files

Het stormweer zorgde voor veel files in Nederland. Er stond volgens de ANWB wel twee keer zoveel file als normaal op een dinsdagavond. 

Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand moesten drie rijstroken dicht uit veiligheidsoverwegingen omdat een bouwsteiger door de aanhoudende storm wankel was geworden. Het verkeer richting Noord-Holland werd via de A6/A1 omgeleid.

Caravan

De ANWB roept automobilisten dinsdag ook op niet met een caravan of aanhanger de weg op te gaan. "Dat is vragen om moeilijkheden", zei een woordvoerder die eraan toevoegt dat ook lege aanhangers van vrachtwagens zomaar van de weg geblazen kunnen worden.

"Vooral langs de kust en rond het IJsselmeer waait het flink met nu en dan harde windstoten. Op dijken, bruggen en viaducten gaat het vaak mis." Op een viaduct bij Terheijden (A59) en op de Moerdijkbrug (A16) richting Breda zijn al ongevallen gebeurd met aanhangers, waarschuwt hij. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is gesloten.

Het KNMI stelt dinsdagmiddag code geel in voor het hele land als waarschuwing voor het gevaarlijke weer. Het oosten en noordoosten heeft tevens kans op onweer.

Storm

Volgens Weeronline is dinsdag de eerste zomerstorm sinds juli 2015 gemeten. "Van 15.00 tot 16.00 uur werd in IJmuiden gemiddeld windkracht negen gemeten", meldt de weersite. Een woordvoerder zei de komende 24 uur onstuimig weer te verwachten aan de westkust.

De ochtendspits van dinsdag was ook al vrij zwaar. Op het hoogtepunt stond tegen de 300 kilometer file op de wegen.