De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseert de zaak tegen de 'Zes van Breda' terug te verwijzen naar een gerechtshof. Er is volgens hem onvoldoende overtuigend bewijs tegen de verdachten van het ombrengen van 'oma Mok' in Breda in 1993.

Het advies is vrijblijvend maar wordt in de meeste gevallen wel gevolgd door de Hoge Raad. De raad verwacht op 19 december uitspraak te doen.

De zes verdachten, drie mannen en drie vrouwen, zijn veroordeeld voor de moord in 1993 op de 56-jarige Tim Mui Cheung. De vrouw, ook bekend onder de naam Oma Mok, werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda. De gokkast bleek leeggehaald.

De mannen kregen in 2015 in hoger beroep tien jaar cel en de vrouwen werden tot twee jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid.

De Hoge Raad wees een verzoek tot herziening van die veroordeling in 2012 toe, waarna het hof Den Haag in 2015 de zaak opnieuw heeft behandeld maar de veroordeling in stand liet. Tegen die veroordeling is bij de Hoge Raad cassatieberoep ingesteld dat volgens de advocaat-generaal gegrond is.

Twijfels

Volgens de advocaat-generaal zijn de al eerder ontstane twijfels over de juistheid van de veroordelingen nog steeds niet weggenomen. Het bewijs tegen de Zes van Breda berust volgens het advies van de advocaat-generaal nog steeds op de verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten, die later zijn ingetrokken. Ondersteunend bewijs ontbreekt, terwijl er volgens de advocaat-generaal ''juist wel aanwijzingen zijn dat hun verklaringen niet kunnen kloppen''.

Ook de verklaringen van twee getuigen die de nacht van het overlijden van de vrouw in een bushokje vlakbij het Chinese restaurant hebben gezeten. Zij zeggen niets verdachts te hebben gezien.

Volgens het gerechtshof in Den Haag zijn deze verklaringen niet sterk genoeg om een ander licht op de zaak te schijnen, maar volgens de advocaat-generaal is dit geen reden de getuigenissen te negeren. 

Bloed

Een ander belangrijk punt is de vondst van een bloeddruppel in het restaurant die niet tot een van de verdachten behoort. De advocaat-generaal is het niet eens met het oordeel van het gerechtshof in Den Haag dat deze niets met de zaak te maken heeft.