De politie heeft zondagnacht twee minderjarige jongens aangehouden in de onderzoeken naar de dood van twee vermiste meisjes uit Hoevelaken en Bunschoten.

Volgens de politie lijkt het "gelet op de informatie uit de onderzoeken tot nu toe" te gaan om twee afzonderlijke zaken.

In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige jarige Romy uit Hoevelaken is een jongen (14) uit de gemeente Ede aangehouden. Hij werd in de nacht van zondag op maandag opgepakt.

Romy werd vrijdagmiddag 2 juni aan het Emelaarsepad in Achterveld in het water gevonden.

De 14-jarige jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Hij zit vast en wordt maandag verhoord.

Savannah

De politie heeft in dezelfde nacht een 16-jarige jongen uit de gemeente Den Bosch opgepakt voor de dood van Savannah, de 14-jarige die een tijd werd vermist. Haar lichaam werd zondagochtend gevonden in het water bij industrieterrein De Kronkels in Bunschoten.

De families van de meisjes zijn ingelicht over de aanhoudingen. De politie heeft op elk onderzoek een rechercheteam gezet.

Burgemeester Bunschoten: 'Verbijstering en ongeloof na vondst Savannah'
Burgemeester Bunschoten: 'Verbijstering en ongeloof na vondst Savannah'

Social media

De 16-jarige verdachte kende Savannah vermoedelijk via social media. Dat heeft burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten maandag tegen het NPO Radio 1 Journaal gezegd.

Tijdens de vermissing is er steeds hoop geweest dat ze nog zou leven, aldus de burgemeester. "Er waren aanwijzingen dat ze zich met hem schuilhield op een ander adres", zei Van de Groep. De aanwijzingen kwamen van de familie en vriendinnen van Savannah.

Verder zei hij dat het een "geruststelling" is dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de dood van Savannah en die van Romy: "dat er niet iemand lukraak meisjes van de fiets trekt".

School

De school waar Savannah leerling was, is erg ontdaan over wat er met haar is gebeurd. Dat zei schooldirecteur Henk Koelewijn maandag in een verklaring die hij voorlas bij het hek van het Oostwende College in Bunschoten.

"We kunnen dit niet bevatten, het verdriet is intens. We leven erg mee met het gezin en alle dierbaren van Savannah. De school is opengesteld voor onze leerlingen, ouders en medewerkers. Er is een stilteruimte ingericht om Savannah te herdenken. Daarbij zijn hulpverleners ingeschakeld", aldus Koelewijn.

"We zullen Savannah blijvend herinneren als een rustige, lieve en vrolijke leerling die mooie cijfers haalde en goede inzet toonde. Ze genoot van contact met haar vriendinnen en hield van gezelligheid. We zullen haar erg gaan missen."

Koelewijn wilde verder niets zeggen. Hij zei dat de zorg van de school nu vooral uitgaat naar de leerlingen en medewerkers.

School Savannah opengesteld voor nazorg leerlingen, ouders en medewerkers
48
School Savannah opengesteld voor nazorg leerlingen, ouders en medewerkers

Halfstok

Bij het Oostwende College was het maandag een komen en gaan van leerlingen, velen in het zwart gekleed, sommigen met bloemen. Ook ouders en docenten maakten van de gelegenheid gebruik om in de school Savannah te herdenken.

Op het schoolplein hangt de schoolvlag halfstok. In het hele dorp hangen veel vlaggen aan huizen halfstok.

Romy

"We hadden haar zo graag zo'n andere toekomst gegund". Directeur Jan Hofman van de J.H. Donnerschool in De Glind, de school waarop Romy zat, zegt dat de medewerkers zich heel verdrietig voelen. "We verwachten ook dat de kinderen zich zo voelen."

Daarom wordt er vanaf dinsdag, als de school na de pinksterdagen weer open gaat, veel ruimte gegeven aan de gevoelens van de kinderen en hun ouders. De medewerkers van de school kwamen maandag bijeen en deelden hun verdriet. Besloten is extra begeleiding voor leerlingen in te zetten en de komende tijd anders om te gaan gaan met het lesprogramma. Klassikaal zal er aandacht zijn voor de gevoelens; volwassen hulpverleners staan klaar om ze te helpen.

Op termijn is op de school een besloten bijeenkomst waar ouders en verzorgers hun zorgen en verdriet kunnen uiten en delen, stelt Hofman.

Herdenking

Inwoners van Hoevelaken herdenken Romy maandagavond. Dat maakt de gemeente Nijkerk, waar het dorp onder valt, op haar website bekend.

"Het delen van de gevoelens en elkaar als gemeenschap vasthouden en steunen kan behulpzaam zijn bij de verwerking van dit zware verlies en troost bieden aan alle betrokkenen", aldus burgemeester Gerard Renkema.

De herdenkingsbijeenkomst is om 19.30 uur bij de muziekkoepel op het van Aalstplein in Hoevelaken.

Aanhoudingen onderzoeken dood Romy en Savannah

Bloemen, kaartjes en kaarsjes nabij de vindplaats van Savannah. © ANP
De school waar Savannah leerling was, is erg ontdaan over wat er met haar is gebeurd. Dat zei schooldirecteur Henk Koelewijn maandag in een verklaring die hij voorlas bij het hek van het Oostwende College in Bunschoten. © ANP
Verslagenheid op de school waar Savannah leerling was. Het Oostwende College is opengesteld voor leerlingen, ouders en medewerkers. © ANP
In Bunschoten hebben meerdere mensen hun vlag halfstok gehangen uit respect voor de overleden Savannah. © ANP
Mensen betuigen respect nabij de vindplaats van Savannah. © ANP
Kerkgangers na de dienst in de Zuiderkerk waar tijdens de preek aandacht werd besteed aan de dood van Savannah. © ANP
Bloemen, kaartjes en kaarsjes nabij de vindplaats van Savannah. © ANP
Koelewijn loopt weg nadat hij de pers te woord heeft gestaan. © ANP
De politie heeft zondagnacht twee minderjarige jongens aangehouden in de onderzoeken naar de dood van twee vermiste meisjes uit Hoevelaken en Bunschoten. © ANP
Volgens de politie lijkt het "gelet op de informatie uit de onderzoeken tot nu toe" te gaan om twee afzonderlijke zaken. © ANP
In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige jarige Romy uit Hoevelaken is een jongen (14) uit de gemeente Ede aangehouden. Hij werd in de nacht van zondag op maandag opgepakt. © ANP
De politie heeft in dezelfde nacht een 16-jarige jongen uit de gemeente Den Bosch opgepakt voor de dood van Savannah, de 14-jarige die een tijd werd vermist. © ANP
De families van de meisjes zijn ingelicht over de aanhoudingen. De politie heeft op elk onderzoek een rechercheteam gezet. © ANP
© ANP

Opsporing

Onderzoekers van politie waren maandagochtend in Bunschoten nog altijd bezig op de plaats waar zondag het lichaam van Savannah werd gevonden.

De omgeving van de vindplaats werd afgezet met zwarte schermen en linten. Agenten zorgden ervoor dat niemand in de buurt kon komen.