Marokkanen hebben zondag in Rotterdam gedemonstreerd om steun te betuigen aan de volksbeweging in de Marokkaanse Rif-regio.

Bouchra Banhammou van het organiserende comité Mohsen Fikri Nederland schat dat ruim tweeduizend` mensen uit binnen- en buitenland naar het Schouwburgplein kwamen.

Met de betoging wil het comité de mensenrechtenschendingen en het onrecht dat er volgens hem heerst in de Noord-Marokkaanse regio aankaarten. Ook wil het vrijlating van politieke gevangenen afdwingen.

Op de bijeenkomst spraken onder meer PvdA-Europarlementariër Kati Piri en oud-Tweede Kamerlid Achmed Marcouch, die zelf afkomstig is uit de Rif.

Al maanden protesteren inwoners van Noord-Marokko voor sociale rechtvaardigheid en tegen corruptie. De mensen willen meer werkgelegenheid, een eigen universiteit, betere medische voorzieningen en dat het gebied niet langer een militaire zone is met de daaraan gepaard gaande onderdrukking en mensenrechtenschendingen.

Het 'gezicht' van de protesten, Nasser Zefzafi (39), is maandag gearresteerd. Zo'n driehonderd andere activisten zijn afgelopen week ook opgepakt en/of verdwenen, aldus Mohsen Fikri Nederland.