De rechtbank wijst onder voorwaarden de eis van een groep donorkinderen toe voor een DNA-vergelijking met de in april overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat.

De in april overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat wordt er door donorkinderen en hun ouders van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Eerder deze maand concludeerde de Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren, dat Karbaat de biologische vader is van negentien van hen.

De kinderen en hun ouders hebben een rechtszaak aangespannen om het DNA-materiaal van Karbaat te kunnen gebruiken om dit te bevestigen of uit te sluiten. De weduwe van Karbaat weigert dit tot dusver.

Karbaat gold als de pionier van kunstmatige inseminatie in Nederland en had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht.

Steunkousen

De kinderen spanden eerder een rechtszaak aan om gebruik te kunnen maken van inbeslaggenomen gebruiksartikelen van de overleden arts, zoals een tandenborstel, scheergerei en steunkousen. 

Het aantal biologische kinderen van Karbaat kan nog oplopen omdat veel donorkinderen die verwekt zijn via zijn kliniek nog niet staan ingeschreven bij de databank van het Fiom.

Applaus

Resultaten van de DNA-test mogen echter pas worden gebruikt als de rechter in een bodemprocedure heeft geoordeeld dat dat is toegestaan. Tot die tijd blijven de DNA-vergelijkingen geheim en onder toezicht van een notaris, aldus de voorzieningenrechter.

De uitspraak werd door de talrijk aanwezige, vermeende donorkinderen met applaus begroet. Tientallen kinderen eisen nu een DNA-vergelijking waarin kan worden bewezen of uitgesloten dat de arts hun vader is.