het Openbaar Ministerie heeft vrijdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de twee verdachten van doodslag op Jesse van Wieren. 

Rhowan P. en Desiree G. uit Kloosterburen zouden de 28-jarige Van Wieren uit Leens op de vroege ochtend van 1 januari 2016 in hun woning hebben omgebracht.

Op de eerste zittingsdag, woensdag, verklaarden P. en G. dat zij ''stomdronken" waren toen Van Wieren om 03.00 uur 's nachts bij ze aanbelde, op zoek naar drugs. Volgens hen lokte hij, onder invloed van drank en drugs, een vechtpartij met ze uit. G. zou Van Wieren daarbij hebben geslagen met een stofzuigerstang. P. stak hem na een worsteling 23 keer in zijn nek. Ze zouden hebben gehandeld uit noodweer.

Volgens het OM klopt het verhaal niet met de feiten uit het politieonderzoek. "De verwondingen die bij de verdachten zijn aangetroffen wijzen er niet op dat Jesse hen verwond zou hebben en dat zij zich hebben moeten verdedigen", aldus de officier van justitie. "Het OM is van mening dat er geen sprake is van noodweer."

Hulpverleners

Tegenover de rechters beklaagde P. zich over de hulpverleners die hem destijds begeleidden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de toezichthouder van gemeente De Marne concludeerden in maart in een rapport dat de begeleiding van diverse zorginstellingen op het gebied van verslavingszorg tekort was geschoten. Ook werden signalen over huiselijk geweld tussen beide verdachten genegeerd.

Het OM is, samen met de deskundigen, van oordeel dat de veiligheid van anderen in gevaar komt wanneer de verdachten zonder adequate behandeling in de maatschappij terugkeren.

De ouders van Van Wieren vertelden eerder deze week in de rechtbank dat hun zoon 'geen ruziezoekende jongen was'. ''Jesse was geen heilig boontje, maar die jaren lagen ver achter ons."  

''Als de hulpverleners hadden gedaan wat ze moesten doen, was het anders gelopen", zegt zijn vader. 

Achtertuin

Van Wieren werd sinds een cafébezoek in Kloosterburen in de nieuwjaarsnacht van 2016 vermist. Zijn lichaam werd op 6 januari gevonden in de achtertuin van P. en G., op 50 meter van het café. Bij de woning lagen ook zes vuilniszakken met onder andere bebloede kledingstukken van Van Wieren.

De rechtbank doet op 29 juni uitspraak.