De politie denkt dat een 50-jarige Bredanaar en een 60-jarige Rotterdammer een hoofdrol hebben gespeeld bij de afpersing van zakenman Ronald Maurits uit Doornspijk. De twee verdachten stuurden hem berichten waarin geld en drugs werden geëist. 

De officier van justitie zei donderdag bij het begin van de strafzaak dat bij de aanhouding van de Bredanaar Sjang K. en Rotterdammer Kobus L. op 20 februari een telefoon werd gevonden met dreigberichten aan de zakenman en zijn zakenpartner. Op de achterbank van hun auto werden bovendien dreigbrieven aangetroffen.

In totaal worden zes mannen en een vrouw verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en afpersing. Op basis van DNA-sporen zijn er veel aanwijzingen dat Patrick J. uit Tilburg en Kobus R. uit Alphen aan den Rijn betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de geruchtmakende ontvoering.

Het DNA van Patrick J. is gevonden in de bus die is gebruikt voor de ontvoering. DNA van Kobus R. werd aangetroffen op tape die was gebruikt om het slachtoffer vast te binden.

Zakenman Ronald Maurits werd op 2 december kort ontvoerd en sindsdien afgeperst. De ontvoering kreeg veel aandacht omdat werd gefilmd hoe het 53-jarige slachtoffer in Nunspeet was klemgereden en door gemaskerde mannen uit zijn Mercedes werd gehaald.

Ontvoering in Nunspeet op beeld vastgelegd
Ontvoering in Nunspeet op beeld vastgelegd

Inzet

Een hoogoplopende ruzie over drugs was eind vorig jaar de vermoedelijke reden de inzet voor de gewelddadige ontvoering van Maurits. Volgens de beschuldigingen was er een conflict over de verdeling van werkterrein en eisten de verdachten 10 miljoen euro.