Voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp moet de Staat ruim twee miljoen euro terugbetalen. Dat is het geschatte voordeel dat hij heeft behaald met zijn strafbare activiteiten.
 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Twee medeverdachten moeten respectievelijk bijna 2,5 miljoen euro en iets meer dan 300.000 euro betalen.

Möllenkamp werd in januari nog door het gerechtshof tot drie jaar en drie maanden veroordeeld voor witwassen, meineed, belastingontduiking en het aannemen van steekpenningen. Reden voor het Openbaar Ministerie om ook een ontnemingszaak te starten.

Draagkracht

Möllenkamp is de Staat een bedrag van 2.191.086,48 verschuldigd. Zijn advocaten betoogden dat de oud-topman geen financiële draagkracht heeft. Möllenkamp is persoonlijk failliet verklaard en kampt naar eigen zeggen met een schuld van meer dan 10 miljoen euro.

Dit is voor de rechtbank geen reden om Möllenkamp geen boete op te leggen. De rechter oordeelt dat het faillissement nog niet is afgerond en het daarom onduidelijk of hij na afronding hiervan geen draagkracht meer heeft. Daarnaast is het volgens de rechtbank niet uitgesloten dat hij opnieuw vermogen genereert. 

Kwijtschelding

De advocaten van Möllenkamp zeggen dat hij vanwege zijn 67-jarige leeftijd niet in staat is om in de komende jaren genoeg geld te verdienen. Er blijft een optie het OM om kwijtschelding te vragen mocht zijn financiële situatie niet verbeteren.

Een andere verdachte moet bijna 2,5 miljoen euro betalen aan de Staat. Hij werd eerder veroordeeld voor het geven van ruim 500.000 euro aan steekpenningen aan Möllenkamp. In ruil hiervoor ontving hij bij de verkoop van jachthaven De Nieuwe Meer van Rochdale een prijs die ver boven de marktwaarde lag.

De ex-vrouw van Möllenkamp werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en moet iets meer dan 300.000 euro betalen.