OM vindt 'essentieel bewijsmateriaal' in onderzoek naar liquidaties

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen maanden "essentieel bewijsmateriaal" gevonden in strafrechtelijke onderzoeken naar meerdere liquidaties, drugshandel en afpersing. Het gaat om de communicatie tussen zware criminelen, meldt EénVandaag woensdag.

Het bewijsmateriaal is afkomstig van een gekraakte server van Ennetcom, een aanbieder van versleutelde telefoons. Deze apparaten zijn gebruikt door de criminelen tussen 2011 en 2016. 

"De onderschepte berichten bieden ons een unieke kijk op de georganiseerde criminaliteit in Nederland", zegt officier van justitie Martijn Egberts van het Landelijk Parket tegen EénVandaag.

Agenten hebben sinds maart ruim 3,6 miljoen ontcijferde berichten in bezit. Op basis van die informatie zijn er arrestaties verricht. De data zou volgens Egberts bij zeker honderd onderzoeken van pas kunnen komen, het is echter niet duidelijk om welke onderzoeken het gaat. Ook kan het OM niet zeggen wie er allemaal zijn aangehouden.

Begin mei deed de politie ook een inval bij PGP-Safe, ook een leverancier voor versleutelde communicatie. Daarbij werden vier verdachten aangehouden, zijn luxe auto's en twee miljoen euro in beslag genomen en is er wederom belangrijke data veilig gesteld. Justitie zegt bezig te zijn met het ontsleutelen van deze informatie.

Lees meer over:
Tip de redactie