Een oud-directeur van een taxibedrijf hoorde woensdag twee jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk, omdat hij 1,6 miljoen euro subsidiegeld zou hebben verduisterd. De verdachte ontving het publieke geld in 2011 voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht.

Het project werd twee jaar later beëindigd, maar het bedrijf heeft nooit inzicht willen geven in de manier waarop het geld was besteed. Uit onderzoek van de bijzondere opsporingsdienst ILT-IOD bleek dat een groot deel van het geld niet aan de proef is uitgegeven.

De officier van justitie zei dat de winstmarges laag zijn in taxisector maar dat de verdachte toch riant heeft geleefd. Subsidies zijn juist bedoeld om de sector te vernieuwen. "Het is daarom bijzonder wrang dat juist dan opzettelijk verplichtingen niet worden nagekomen."

Hoewel de verdachte al een nieuw leven met een ander bedrijf is begonnen, zijn een celstraf en een ontnemingsvordering op zijn plaats, vindt het Openbaar Ministerie. "Misdaad mag niet lonen."

De uitspraak is over twee weken.