OM eist tbs en tien jaar cel voor doodsteken krantenbezorger

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tien jaar cel geeïst en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte van het doodsteken van de Schiedamse krantenbezorger Anita van Dijk (51) op 13 mei vorig jaar tijdens haar ronde in Rotterdam-Delfshaven 

De vrouw overleed een kleine week later aan haar verwondingen. Verdachte Biko M. ontkent de vrouw te hebben neergestoken.

De officier van justitie acht op basis van gevonden DNA-sporen en onder meer telefoongegevens onomstotelijk bewezen dat de man op 13 mei vorig jaar de vrouw op haar krantenronde door de wijk Rotterdam-Delfshaven met zeven messteken zodanig heeft verwond, dat zij een week later aan de gevolgen overleed.

''Anita van Dijk is vanuit het niets neergestoken'', aldus de officier. ''Het was een aanval zo heftig dat een deel van het mes in haar nek bleef steken.''

Bewijswaarde

De vier gevonden DNA-sporen hebben volgens de aanklaagster ''een zeer hoge bewijswaarde'' en wijzen allemaal in de richting van M. Zijn DNA-sporen zijn onder meer gevonden op een jas van de krantenbezorgster en op een busje deospray, gevonden in de handen van de vrouw. Daarnaast is op een trainingsjack van de verdachte een bloedspoor met DNA van het slachtoffer aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie zegt bij de bepaling van de strafeis aansluiting te hebben gezocht bij de eis tegen Bart van U., de moordenaar van Els Borst. Hoewel de verdachte niet heeft meegewerkt aan psychiatrisch onderzoek, acht de officier op basis van een uitzonderingsgrond tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

De verdachte kampt sinds zijn zestiende jaar met psychische problemen, gedwongen opnames en veroordelingen. Zo heeft hij zijn broer met een mes in de hals gestoken.

''We moeten de samenleving beschermen omdat de kans op herhaling zonder een behandeling zeer groot is'', aldus de officier over de eis tot gedwongen verpleging..

Zoon

De behandeling van de zaak werd eerder woensdag kort stilgelegd na een emotionele uitbarsting van een van haar zoons. Dat gebeurde tijdens het moment waarop de familie haar zegje mocht doen over de gevolgen van de dood van de vrouw.

De zus van het slachtoffer sprak in haar verklaring over het beëindigen van de behandeling van de vrouw in het ziekenhuis toen een van haar zoons opstond en verwensingen schreeuwde naar verdachte Biko M. (30). Hij sprong over de balustrade en wilde de verdachte aanvallen.

Hij riep: ''Jij gaat dood, jij gaat dood.'' Hij werd tijdig tegengehouden door de parketpolitie en buiten de rechtszaal gebracht. Daarna werd ook de verdachte weggevoerd.

De rechtbank besloot de zitting enige tijd te schorsen totdat de gemoederen waren gekalmeerd. Na een halfuurtje oponthoud werd de zaak voortgezet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie