Stiefmoeder krijgt 4,5 jaar cel voor mishandeling kinderen Roelofarendsveen

Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag in hoger beroep een vrouw vier en een half  jaar cel opgelegd voor onder meer poging tot doodslag op haar stiefdochter. De vader kreeg anderhalf jaar cel voor mishandeling van zijn dochter en zoon.

De dochter werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Haar stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden. 

Volgens de 35-jarige vrouw sliep het meisje in een verwarmde kamer met twee dekbedden en een gesloten raam. Het gerechtshof acht deze verklaring ongeloofwaardig omdat deskundigen hebben verklaard dat het meisje in een koude ruimte moet hebben gelegen zonder beddengoed.

Het meisje heeft zelf ook gezegd dat zij meerdere malen zonder dekbed moest slapen danwel in de schuur, garage of haar kamer. Van de desbetreffende nacht kan zij zich niks herinneren.

In de strafmaat heeft het hof meegenomen dat het meisje in de week daarvoor in slechte gezondheid verkeerde. Ook vindt het hof het van belang dat het die nacht vroor en dat de stiefmoeder niet één keer bij het meisje is gaan kijken.

Vader

De vader van het destijds 12-jarige meisje en haar toen 14 jaar oude broertje wordt ook verantwoordelijk gehouden voor mishandeling. Zowel de vader als de stiefmoeder worden veroordeeld voor het laten slapen van het meisje zonder beddengoed en het opsluiten van de kinderen in hun kamer.

"Verder worden de verdachten schuldig geacht aan het niet tijdig inroepen van medische zorg voor het meisje en aan het kleineren van beide kinderen", aldus het hof. Dat laatste wordt gezien als psychische mishandeling.

Lees meer over:
Tip de redactie