Explosief onder auto Martin Kok was extreem krachtig

Het explosief dat op 2 juli vorig jaar onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok aan de Amsteldijk in Amsterdam werd gevonden, was extreem krachtig en had meerdere slachtoffers kunnen maken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zo meldt de politie dinsdag.

Volgens het onderzoek had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als het was afgegaan was de kans zeer reëel dat er meerdere doden en zwaargewonden waren gevallen. De ravage was volgens de politie enorm geweest en ook een naastgelegen restaurant was beschadigd geraakt. 

Magneet

Het explosief ging uiteindelijk niet af, omdat voorbijgangers het opmerkten onder de auto van Kok en de politie belden. De politie vermoedt dat de magneet waarmee de bom aan de auto werd bevestigd, zo sterk was dat deze niet verder uit zicht kon worden geplaatst. "Dat is zijn (Kok) geluk geweest", aldus een politiewoorvoerder. 

Het restaurant werd na de vondst van de bom ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst nam het explosief mee.

Audi

Enkele uren nadat het explosief werd gevonden is aan de Richterslaan in Nieuwegein een brandende zwarte Audi A4 aangetroffen. Uit camerabeelden is gebleken dat deze auto eerder op de avond op de Amsteldijk is geweest. De auto is gedeeltelijk uitgebrand en daarom heeft de politie nog goede hoop sporen aan te treffen.

Om de impact van het explosief te tonen, heeft de politie in samenwerking met Defensie een explosief met dezelfde kracht onder een soortgelijke auto als die van Martin Kok tot ontploffing gebracht en vastgelegd op beeld. Op foto's is te zien dat er weinig meer van de auto over is.

Arrestatie

Het onderzoek naar het incident loopt nog. De politie heeft maandag een 47-jarige man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Het is niet waarschijnlijk dat hij het explosief heeft geplaatst.

Welke rol de man dan heeft gespeeld wil de politie in verband met het onderzoek nog niet zeggen. Hij wordt ook nog verhoord. De recherche verwacht meer aanhoudingen te verrichten.

Verband

Martin Kok werd op 8 december geliquideerd in Laren. Het Amsterdamse onderzoeksteam onderzoekt of er een verband is tussen zijn liquidatie en het geplaatste explosief.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie