De vermoedelijke reden voor de ontvoering van een man uit Doornspijk in Nunspeet vorig jaar was een ruzie die draaide om drugshandel. De man raakte in onmin met een groep woonwagenbewoners omdat hij opereerde op hun werkterrein, blijkt uit de beschuldigingen tegen in totaal zeven verdachten.

De ontvoering kreeg begin december veel aandacht omdat werd gefilmd hoe het 53-jarige slachtoffer in Nunspeet was klemgereden en door gemaskerde mannen uit zijn Mercedes werd gehaald. De man werd uren later in Drunen vrijgelaten.

Uit de beschuldigingen tegen zeven verdachten die in februari werden aangehouden, blijkt dat de man tijdens zijn ontvoering ernstig is bedreigd. De daders hebben hem geslagen, gekneveld en ze dreigden hem in brand te steken. Ze dreigden bovendien om zijn dochter op te zoeken als hij naar de politie zou stappen.

Donderdag is eerste pro-formazitting in de zaak. Van de zeven verdachten zitten er vijf vast.

Ontvoering in Nunspeet op beeld vastgelegd
Ontvoering in Nunspeet op beeld vastgelegd

Van der H.

Een van de verdachten is Bianca van der H. die actief was in de hennepteelt. Zij was de vriendin van Hans van Geenen, die in 2008 werd gedood bij een schietpartij op de A73 tussen Venlo en Nijmegen, vermoedelijk als gevolg van een conflict in het drugsmilieu. 

Van der H. was in 2015 en 2016 zelf doelwit van twee liquidatiepogingen in Oss en Berghem. Over haar precieze rol bij de ontvoering is nog niets bekend.