De Koninklijke Wandel Bond Nederland geeft het advies maandag de eerste avond van de Avondvierdaagse af te gelasten op plekken waar de code geel van het KNMI daar aanleiding toe geeft.

Dat heeft een woordvoerder van de KWBN, de koepelorganisatie die de Avondvierdaagse begeleidt, laten weten.

Het advies geldt voor plekken waar het weerbericht of het weeradvies van het KNMI aanleiding geeft tot twijfel over het goede verloop van het evenement. De organisatoren krijgen het advies hierover te overleggen met de gemeente en politie. "Op basis daarvan moeten zij zelf een beslissing nemen", aldus de zegsman. "Maar wij adviseren lokale organisaties geen risico's te nemen."

Het KNMI heeft voor maandagavond een code geel afgegeven voor het hele land. In korte tijd valt er in veel delen van het land naar verwachting veel neerslag. Ook worden er onweer, windstoten en hagel verwacht.

De meteorologische dienst waarschuwt dat buitenactiviteiten en verkeer rekening moeten houden met hinder. De overlast die het weer kan veroorzaken zal ook afhangen van de starttijd van de Avondvierdaagse, die per locatie varieert.

Donkere onweerswolken hangen boven Nederland
57
Donkere onweerswolken hangen boven Nederland

Half miljoen kinderen

Bij de KNWB hebben zich zo’n zeshonderd organisaties door het hele land aangesloten die een Avondvierdaagse organiseren. In totaal lopen zo’n half miljoen kinderen de vierdaagse wandeltocht. Een derde van alle evenementen vindt de komende week plaats; de rest volgt in juni.

Weerbureau Weerplaza zegt een algehele afgelasting wat extreem te vinden. "Wij raden de wandelbond aan de situatie maandagmiddag nogmaals te bekijken en dan een besluit te nemen", aldus metereoloog Michiel Severin. "Er gaan wel stevige buien vallen, maar lang niet overal."

Medaille

De Avondvierdaagse is vooral erg populair in het noorden van het land en de grote steden in het westen, zoals Rotterdam en Den Haag.

Overigens krijgen deelnemers wel hun medaille als zij één avond niet kunnen lopen als het gevolg van het weer. Het is in het verleden vaker voorgekomen dat een of meerdere avonden moesten worden gecanceld vanwege hevige regenval of storm.