Het KNMI heeft voor heel het land code geel afgegeven vanwege overtrekkende onweersbuien, met windstoten, hagel en regen.

Langs de zuidwestkust komen in de ochtend stevige onweersbuien voor, lokaal met windstoten tot 70 kilometer per uur en kans op hagel en veel neerslag in korte tijd, waarschuwt het weerinstituut. De buien trekken maandagochtend langzaam over Noord-Holland, in de richting van Friesland en Groningen. 

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt automobilisten voor het weer. Het is volgens de verkeersdienst raadzaam om zoveel mogelijk snelheid te minderen bij slecht zicht als gevolg van de regen en om rustig door te blijven rijden.

"In principe is stoppen op de vluchtstrook verboden, maar in extreme situaties wel begrijpelijk."

Donkere onweerswolken hangen boven Nederland
57
Donkere onweerswolken hangen boven Nederland

Middag

Vanaf de middag moeten vooral het zuiden en oosten opnieuw rekening houden met forse onweersbuien. De onweersbuien trekken vanaf 15.00 uur over het land. In de randstad worden de buien pas na 20.00 uur verwacht.

Hierbij is wederom kans op stevige regenval, hagel en eventueel ook zware windstoten. In de nacht van maandag op dinsdag trekken de zwaarste buien langzaam naar het oosten weg.

Tropische temperaturen

Volgens diverse weerdiensten worden er maandag tropische temperaturen verwacht. Het zou op sommige plaatsen tot 34 graden kunnen worden, melden onder meer KNMI en Weeronline. Dit zal vooral het geval zijn in het zuidoosten van het land.

Op de Wadden blijft de temperatuur steken op 20 graden. In de avond neemt van het zuiden uit de kans op onweersbuien verder toe, waarschuwt het KNMI. Deze kunnen lokaal stevig uitpakken met hagel, (zware) windstoten en veel regen.